Behoud Dierenweides: Nut en Noodzaak!

Vandaag ontving onze redactie een ingezonden stuk van raadslid Hanny Plomp – van Rheenen (D66). Het gaat over de dierenweides in Nieuwegein. Al lange tijd staan deze weides onder druk. Gaat het over geld, te weinig medewerkers, hoge kosten bij de dierendokter? De bewoners willen de dierenweides terug, ja, met de dieren. Voederen mag niet en zeker geen pannen met macaroni over het hek want dat lijdt tot obesitas bij de dieren. Maar hoe nu verder? Drie van de vijf dierenweides staan momenteel leeg. Daar moet binnen afzienbare tijd verandering in komen.

Bij levensgevaarlijk overgewicht denk je misschien eerder aan mensen, dan aan dieren. Maar op kinderboerderij de IJsselstee staan flink wat dieren op een streng dieet. De dieren leefden eerst in de dierenweide in Nieuwegein. Maar er werd hen zó vaak iets toegestopt, dat de gemeente besloot ze weg te halen. Tot groot verdriet van omwonenden, die soms wel dagelijks naar de diertjes gingen kijken.

Plomp: ‘Dierenweides dienen als een plek om plezier te beleven aan de dieren. Daarbij is het een plek voor ontmoeting, educatie en het speelt een cruciale rol in het behoud van biodiversiteit. De dierenweides in onze stad zijn in de greep geraakt van een verontrustende impasse: inwoners voeren de dieren, wat leidt tot obesitas bij de dieren en dwong de gemeente ze uit de weides te halen. Het is de hoogste tijd dat deze impasse wordt doorbroken en oplossingen worden gevonden die zowel het welzijn van de dieren als de behoeften van de inwoners dienen.’

Het Belang van Dierenweides
De dierenweides hebben een grote waarde voor onze stad. Het zijn plekken waar kinderen en volwassenen dicht bij de natuur kunnen komen, waar educatie over dieren en natuurlijke ecosystemen plaatsvindt, en waar mensen samenkomen om te genieten van de rustgevende aanwezigheid van onze harige en gevederde vrienden. Deze weides dienen als leermiddel, verbindingspunten en rustplaatsen.

De Impasse
Goedbedoelende inwoners voeren de dieren met liefde en zorg, maar onbedoeld heeft dit geleid tot een situatie waarin de dieren omwille van dierenwelzijn uit de weides zijn verwijderd. Deze noodzakelijke maatregel heeft geleid tot een gevoel van verdriet en gemis bij de inwoners, die verlangen naar de terugkeer van de dieren.

Oplossingsrichtingen
Educatie en Bewustwording
Een belangrijke eerste stap is het creëren van bewustwording over waarom het voeren van dieren schadelijk kan zijn. Gemeente en lokale organisaties kunnen informatieve borden plaatsen, voorzien van pictogrammen, bij de dierenweides om inwoners te informeren over de juiste zorg voor de dieren. Educatieve programma’s in scholen en buurthuizen kunnen ook helpen om begrip te kweken.

Betrokkenheid van de Inwoners
Laat inwoners deel uitmaken van het proces. Betrek lokale belangengroepen, wijknetwerken, scholen en vrijwilligers om samen met de gemeente richtlijnen en succesvolle strategieën op te stellen voor het beheer van dierenweides. Hierdoor voelen mensen zich meer betrokken en verantwoordelijk voor de weides.

Regelmatige Gezondheidscontroles
Zorg ervoor dat de dieren in de weides regelmatig gecontroleerd worden door een dierenarts. Dit kan helpen voorkomen dat de dieren te dik worden en ziek worden.

Biodiversiteit en Natuurbehoud
Dierenweides, hoewel bescheiden in omvang, spelen een rol in het behoud van inheemse dieren- en plantensoorten. Door het creëren van leefgebieden en het bevorderen van de groei van inheemse planten, bieden dierenweides een oase voor lokale flora en fauna. Dit komt niet alleen de dieren in de weides ten goede, maar draagt ook bij aan de algehele ecologische veerkracht van onze stad.

Dierenweides kunnen fungeren als kleine, maar waardevolle toevluchtsoorden voor bedreigde diersoorten en zeldzame planten.

Conclusie
Het behoud van dierenweides is van belang voor de inwoners. We moeten deze impasse doorbreken door middel van educatie, betrokkenheid van de inwoners, biodiversiteitsbevordering en zorgvuldig beheer van dieren. Alleen door samen te werken kunnen we ervoor zorgen dat dieren in de weides terug komen en blijven. Dat we kunnen blijven genieten van deze kostbare bronnen van educatie en ontspanning en de biodiversiteit wordt bevorderd. Het is tijd om de impasse te doorbreken zodat de dieren terug kunnen naar de dierenweides.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk